Söndag: Vad är speciellt med det?

Vad är söndag för dig? Detta är en dag, vanligtvis fylld med hemproblem-en kök-butik-rengöring-eller en efterlängtad helg, helt ges till din älskade hobby? Tiden för genomförandet av din föräldraplikt eller timmar som spenderas på soffan framför TV: n i ett tillstånd nära anabios? Eller kanske … bara en av vardagarna?

Nej, jag menar inte anställda i tjänstesektorn, sjukhus och andra företag, där ett skiftschema har upprättats. Idag blir söndag alltmer en sjätte eller sjunde arbetsdag, även för vanliga kontorsanställda som, som har fjärråtkomst till företagets post eller en bunt med tryckta dokument, föredrar att avsluta det de inte hade tid att slutföra i arbetsdagar i sin egen fri kommer. Någon arbetar eller tar övertid, och någon bara på söndag kan hitta tid att tänka på ett seriöst nytt projekt. Till och med söndagskommunikation på sociala nätverk går på något sätt tyst in i ”arbete med sociala nätverk”, och här smälter vardagen äntligen med helgen.

Med ett ord, den hundra år gamla kristna traditionen att ägna dagen åt den sjunde vila och andliga praxis, avbruten av oss i 20-40-talet av det tjugonde århundradet, och återvände sedan i form av en sju-dagars arbetsvecka med en Helgen på söndagen skakar på något sätt gradvis.

Naturligtvis såg Ryssland aldrig ut som viktorianska England, där det på söndagar var omöjligt att skicka brev eller gå till en restaurang eller andra europeiska länder, där butiker på "soldagen" är stadigt stängd för slottet. Men för ryssarna i alla klasser och för sovjetiska medborgare var dagen ledig en dag fylld med speciell betydelse.

"Oavsett om vi tror eller inte, är den här dagen fortfarande inte som resten," säger Joclyne Bonnet, en etnolog och författaren till studien om detta ämne*. – Han har en speciell plats i europeisk självmedvetenhet och kultur. Det hjälper till att reglera vårt sociala liv, men också vår själs liv. Berövande av en veckodag i vila och vila kan orsaka en stark inre obalans ".

”När problem uppstår i familjen vet vi att detta ofta beror på brist på kommunikation och tid som barn och föräldrar tillbringar tillsammans. Och vi själva har bråttom att minska den här tiden? – Psychoanalyst Svetlana Fedorova är förvånad. – Kom ihåg att etymologin för ordet "söndag" antyder att vi på denna dag får möjlighet att återuppstå, återgå till oss själva, vända oss till vår själ, förstå och göra vad vi verkligen vill. Omvandlingen av söndag till en annan arbetsdag är ett steg mot kulturell och social regression!"

Låt oss försöka returnera den förlorade betydelsen på söndagen och lär dig igen att njuta av dem.

Odla symboler

"Söndag, till skillnad från förändringarna av dagar och årstider, är inte en naturlig givet, utan kulturens prestation," förklarar Zhoslin Bonne. Den sju dagars veckan uppfanns av babylonierna till en början hade religiösa stiftelser. Religion lär oss att Gud skapade himmel, jord och hav på sex dagar och vilade på den sjunde dagen. Det hände så att judarna tog lördag för att tjäna Gud och andliga bekymmer, medan muslimer valde fredag ​​och kristna – söndag. "Söndagsmytologi är ett viktigt kännetecken för kulturen i alla kristna Europa", konstaterar etnologen. Denna vilodag, i början av sin historia, har den förra en av religionens komponenter och i den industriella revolutionens era blivit social erövring, mytologiska i den mån den är en del av kulturarvete. Och självmedvetenhet: "Att arbeta i fem eller sex dagar betyder att vara en person," fortsätter Joslin Bonne. – arbeta sju dagar – slav. Vi bör återigen återuppliva söndagens kult som en dag av en strikt, fylld med hjärtskärande affärer, inte belastade av något av arbeten (så långt som möjligt) eller konsumenter!"

Att återskapa ritualerna

”En gång på söndagen präglades det av helt speciella offentliga ritualer: kyrkans tjänst, familjerunch, söndagsvandring …”-påminner sociologen Jean-Claude Caufmann. "Även för kroppen fanns det sina egna ritualer," säger Zhoslin Bonne. – Alla satte sig själv i ordning, satte på sig de bästa kläderna, "Söndag". "Idag observerar vi inte ritualens försvinnande, utan snarare deras specialisering," tillägger Jean-Claude Kaufman. – Var och en av oss startar våra egna beställningar, och söndag ser vissa inte ut som andras söndag. ". Vissa traditioner bevaras, till exempel, en söndagspromenad: komma ur naturen, utanför staden, i skogen eller till och med bara vandra på gatorna … Andra förändras: Söndagsmiddag försöker förvandlas till en fredag ​​eller lördagsmiddag, De kompletterar gudstjänsten eller ersätter resor för resor till utställning, i bio eller teater. Slutligen dök några söndagsritualer först nyligen, till exempel gren eller söndagskörning. Eller som en resa till köpcentret kommer sarkastiska läsare att fira ..

På ett eller annat sätt finns det något viktigt som är avsett att fördela denna dag bland de sex andra, nämligen: Söndagsklasser bör skilja sig från allt vi gör på andra dagar. Det spelar ingen roll om vi gör stolar, förbereder något ovanligt eller kommer bakom hjulet i alla fall, vi kommer att hänge oss åt klasser utan begränsning, som för denna korta och lyckliga tid riva https://www.whiskyakademien.com/hur-man-forfor-en-blyg-man-bruksanvisning/ oss ur vardagen.

Gratis söndag

Egentligen var det mycket framgångsrikt att söndagen bara är en del av helgen. Som börjar ganska kraftfullt på lördagen med uppfyllandet av obehagliga ackumulerade affärer, fortsätter med en mer avslappnad söndag och slutar med sorgen på söndagskvällen. Därför måste du frigöra dig från köp, städning, fristående och barnlektioner för att njuta av söndag. Försök att fylla i dessa saker i slutet av fredag ​​och lördag och lossa din lediga dag så mycket som möjligt. Annars hotar sorgen på söndagskvällen att besöka dig mycket tidigare ..

Kräver inte för mycket

Söndag är dagen då hela familjen träffas, men detta är också en tid då alla har råd att koppla av och … kasta ut på nära och kära allt som har samlats – trötthet, aggression, ångest. Bland de tusentals skäl som kan orsaka irritation kan det finnas en stereotyp om den lyckliga söndagen, stödd av glansiga reklambilder. Så här förklarar Jean-Claude Kaufman: ”Ju svårare det var en vecka, desto mer förväntar vi oss att söndagen kommer att hjälpa till att återställa styrka. Vi försöker förverkliga en ambitiös och samtidigt ett motsägelsefullt program som gör så mycket som möjligt för vår livspartner, så mycket som möjligt för familjen och så mycket som möjligt för oss själva ".

Trots att vi vanligtvis lyckas träna lite sporter på morgonen och ta en promenad med barn efter middagen, får förhållandet i paret oftast inte tillräckligt med tid. "När allt kommer omkring allt, drömmer vi om att koppla av i slutet av dagen, och ligger till exempel framför TV: n", konstaterar sociologen. – Och detta är lite kompatibelt med de ansträngningar som det ibland är nödvändigt att utföra partners i ett gift par för att hitta en andra vind. ". Som ett resultat, söndag, i princip avsedd för gemensamma nöjen, ger besvikelse, vilket är desto starkare, desto mindre var vi redo för det. Samtidigt är receptet för helgen på helgen enkelt: Revidera dina uppgifter och die -ambitioner, eftersom vi inte kan omfamna det enorma. Och samtidigt, kom med en plan som hela familjen kommer att vara lycklig-en, men följer den strikt!

Om det

Etnologens bok Jocelyne Bonnet (söndag i Europa "(" Dimanche en Europe ", Édings du Signe, 2003). Panorama och utvecklingen av sociala traditioner i hela Europa, från Portugal till Polen. Rolig promenader på marknader och högar som skiljer detta till skillnad från andra dagen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *